Šrucha zeleninová (Portulaca oleracea)
Šrucha zeleninová, v současnosti často považovaná za plevel, se pěstuje už více jak 4000 roků jako jedlá a léčivá rostlina. Její extrakt se považuje za účinný antioxidant. Moderní poznatky přiřazují k portulace protizánětlivé, antimikrobiální (2) vlastnosti, působení proti patogénům při tvorbě akné (Propionibacterium acne) a antioxidační (3) vlastnosti. Známá je její podpora hojení ran (4).
Reference:
1. Chan K. et al., The analgesic and anti-inflammatory effects of Portulaca oleracea L. subsp. Sativa (Haw.) Celak. J Ethnopharmacol. 2000. 73:445-51.
2. Lim YH. et al., In vitro activity of kaempferol isolated from the Impatiens balsamina alone and in combination with erythromycin or clindamycin against Propionibacterium acnes. J Microbiol. 2007;45(5):473-7.
3. Yang Z, Liu C, Xiang L, Zheng Y. Phenolic alkaloids as a new class of antioxidants in Portulaca oleracea. Phytother Res. 2009 Jul;23(7):1032-5.
4. Rashed AN, et al., Simple evaluation of the wound healing activity of a crude extract of Portulaca oleracea L. (growing in Jordan) in Mus musculus JVI-1. J Ethnopharmacol. 2003. 88(2-3):131-6.