Jarva monnierová (Cnidium monnieri)
Ovoce jarvy monnierovej pochází z jednoroční rostliny z Číny. V tradiční čínské medicíně se používá už tisíce roků, především na úlevu při kožních onemocněních jako je třeba ekzém. Moderní věda prokázala, že tato rostlina má protialergické (1), protizánětlivé (2) a antimikrobiální(3, 4) vlastnosti. Též se prokázalo snížení svrbění pokožky (5).
Reference:
1. Matsuda, H. et al., Anti-allergic effects of cnidii monnieri fructus (dried fruits of Cnidium monnieri) and its major component, osthol. Biol Pharm Bull. 2002, 25(6):809-12.
2. LIAO et al. Osthole regulates inflammatory mediator expression through modulating NF-kB, mitogen-activated protein kinases, protein kinase C, and reactive oxygen species. J. Agric. Food Chem. 2010, 58: 10445–10451
3. Figueroa, M. et al., Constituents, biological activities and quality control parameters of the crude extract and essential oil from Arracacia tolucensis var. multifida. J Ethnopharmacol. 2007, 113(1):125-31.
4. Cai, J. et al., Studies on the quality of fructus Cnidii--comparison of antibacterial action. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 1991, 16(8):451-3, 510.